39,00 zł
649,00 zł
890,00 zł
FAMOKSYD III – Emalia epoksydowa do zbiorników na produkty spożywcze 0,9l – Składnik I
Opis
FAMOKSYD III – Emalia epoksydowa do zbiorników na produkty spożywcze 0,9l – Składnik I
FAMOKSYD III - Emalia epoksydowa grubopowłokowa dwusładnikowa do zbiorników na produkty spożywcze.
Zastosowanie
FAMOKSYD III jest przeznaczony do zabezpieczania wewnętrznych powierzchni metalowych i betonowych zbiorników (silosów) do przechowywania ciekłych i sypkich produktów spożywczych, takich jak: woda pitna, piwo, wino, soki owocowe, brzeczka, moszcze, kiszonki warzywne (np. kiszona kapusta, ogórki), pulpy owocowo-warzywne, oleje i tłuszcze jadalne, zboża i przetwory zbożowe, etc.
Emalia przeznaczona jest szczególnie dla przemysłu spożywczego, przetwórczego [w tym do eksploatacji w chłodniach, w temp. do (-40)°C], wodociągów oraz budownictwa hydrotechnicznego.
Powłoki wykonane z FAMOKSYDU III spełniają wymagania:
• Ustawy z dn. 26.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
(Dz. U. Nr 171 poz. 1225 z późniejszymi zmianami)
• Rozporządzenia Komisji WE Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1935/2004 z dn. 27.10.2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/590/EWG (Dz. Urzędowy UE L.04.338.4 z dnia 13.11.2004 r.)
• Rozporządzenia Komisji WE Nr 1895/2005 z dn. 18.11.2005 w sprawie ograniczenia wykorzystania niektórych pochodnych epoksydowych w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. Urzędowy UE L.05.302.28)
• Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn.15.01.2008 r. w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania i przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niŜ tworzywa sztuczne przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. U. Nr 17 poz. 113)
FAMOKSYD III jest grubopowłokową, dwuskładnikową emalią epoksydową, zawierającą niewielką ilość rozpuszczalnika. Tworzy połyskliwe powłoki, bardzo dobrze przyczepne do podłoża, twarde i wytrzymałe mechanicznie; odporne na ścieranie, uderzenia i działanie agresywnego środowiska produktów spożywczych: wody pitnej, wody zdemineralizowanej, wina, piwa, soków owocowych, moszczy, brzeczki, kiszonek warzywnych, olejów i tłuszczów jadalnych, kwasu cytrynowego, rozcieńczonych i stężonych roztworów zasad i soli oraz odporne na działanie
temperatury od (-40)°C do 150°C (na sucho). Powłoki Famoksydu III są również odporne na ciągłe działanie chloru, dwutlenku chloru oraz ozonu, stosowanych jako dezynfektanty wody pitnej.
Dane techniczne
- Kolor: Biały
- Gęstość maks.: 1,10 g/cm3
- Grubość warstwy mokrej: 180-240 µm
- Grubość warstwy suchej: 150-200 µm
- stopień 1 – maks. 6h
- stopień 3 – maks. 18h
- stopień 6 – maks. 24h
- Zalecana ilość warstw: 1-3 (w zależności od agresywności środowiska)
- Czas nakładania kolejnej warstwy: najkrótszy 4h, najdłuższy 24h
- Teoretyczna wydajność przy grubości powłoki 150µm: 5,8 m2/l
- Temperatura zapłonu: 70°C
- Metoda nakładania: pędzel, wałek, natrysk hydrodynamiczny
- Proporcje przygotowania: na 1l emalii (składnik I) 0,3l utwardzacza (składnik II)
- Czas schnięcia powłoki:
Po wymieszaniu natychmiast przystąpić do do malowania. Czas przydatności mieszaniny do stosowania wynosi:
- w temp. 20°C – 45 minut
- w temp. 30°C – 25 minut
Certyfikaty/Atesty
Atest PZH: HK/W/0789/01/2009
Zaświadczenie o możliwości stosowania wyrobu do kontaktu z żywnością COBRO
Ważność: 24 miesiące od daty produkcji
Pojemność: 0,9 l
Wyświetlane są opinie pozytywne i negatywne. Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Zastrzegamy sobie prawo moderacji opinii, w szczególności usuwanie wpisów wulgarnych i nie związanych z produktem.